AKO ÚDIŤ V ELEKTRICKEJ UDIARNI

Mäso a klobásy nachystané, elektrická udiareň pripravená, len vám stále bránia obavy sa do údenia pustiť? Domácim údeninám sa tie kupované nemôžu vyrovnať. Viete, čo obsahujú. Všetky pochúťky si dochutíte podľa vašich preferencií a ešte si užijete jedinečný kulinársky proces. Ako teda správne údiť? Poradíme vám.

Údenie je tradičný spôsob konzervácie mäsa, ktorý už poznali naši dávni predkovia. Okrem toho, že takto pripravované špeciality dlho vydržia, ponúka samozrejme jedinečnú chuť aj vôňu.

Pripraviť si môžete rôzne druhy mäsa, klobásy, párky, ryby, šunku alebo aj syry. Áno, údenie potrebuje niekoľko hodín na prípravu, ale s modernými elektrickými udiarňami vás to bude baviť. Sú múdre, efektívne a snažia sa vám ušetriť čo najväčšiu námahu.

[products https://www.vsetkopregril.sk/thnxq0s8glg8yhh/]

Údenie v elektrickej udiarni krok za krokom

1. Spomaľte a znížte teplotu

Proces údenia prebieha pomaly a pri nízkych teplotách, vyzbrojte sa preto trpezlivosťou. Naozaj to neuponáhľajte, inak si nepochutnáte na šťavnatej a lahodnej údenine. Všeobecne sa údi medzi 40 až 100 °C, a to po dobu 1 až 8 hodín v závislosti od udiarne.

Do udiarne vkladajte kvalitné mäso (alebo iné potraviny) podľa ľubovôle naložené, ale dbajte na to, aby bolo poriadne osušené. Žiadna prebytočná voda. Malo by mať izbovú teplotu. Tým zaistíte, že v stroji nezačne kondenzovať. Samotnú udiareň pred vložením mäsa naopak predhrejte. Obvykle stačí zapnúť pol hodinu až hodinu vopred. Zbavíte sa nežiaducej vlhkosti.

2. Nechajte voľne prúdiť vzduch 

Voľné prúdenie vzduchu vo vnútri udiarne je ďalším dôležitým aspektom. Takže všetky ventily otvoriť, prosím. Vzduch sa musí dostať k mäsu, ale aj z prístroja von. Reguluje sa tak teplota, ktorá zostane stabilná. Vďaka nej potom bude aj údenie rovnomerne a čisto spracované. Obzvlášť začiatočníci by si mali cirkuláciu dobre postrážiť.

Mäso je počas údenia mnoho hodín pod vysokými teplotami, preto sa tiež sústreďte na vlhkosť vo vnútri komory udiarne. Aby sa vaša údenina nevysušila, stačí do elektrickej udiarne vložiť akúkoľvek nádobku s vodou, ktorá priestor zvlhčí.

3. Neotvárajte zbytočne dvierka 

Ideálne teda nechajte udiareň pracovať a nijako ju nevyrušujte. Neotvárajte dvierka, nenazerajte dovnútra, nekontrolujte mäso, aby ste nenarušili spomínanú cirkuláciu vzduchu. Údenie by sa tým spomalilo alebo vo výsledku nedopadlo vôbec chutne. Spoliehajte sa maximálne na teplomer udiarne, ktorým môžete monitorovať priebeh.

4. Udržujte čistotu

Myslíme tým jednak elektrickú udiareň, ktorá by nemala niesť žiadne stopy od posledného údenia, tak aj štiepky alebo brikety. Teda ohrievače, ktoré ohrievajú vykurovaciu špirálu elektrickej udiarne a majú vplyv na plynulosť údenia. Všetok materiál musí byť suchý, bez kôry, plesne a iných nečistôt.

 Výhody elektrickej udiarne

Existuje niekoľko typov udiarní – okrem elektrických si môžete zaobstarať klasické drevené či plynové typy, prípadne súčasný trh ponúka aj veľmi praktické prenosné varianty pre príležitostné údenie.

Každá udiareň má svoje pre a proti. Vždy voľte podľa potreby a pozerajte pritom na kapacitu a rozmery. Dnes si zhrnieme výhody tých elektrických.

Rýchlejšie údenie

Už sme naznačili o pár riadkov vyššie. Údenie vyžaduje trpezlivosť, ale elektrické udiarne vám to čakanie na obľúbenú delikatesu výrazne skrátia. Údi sa pomocou horúceho dymu, jednoducho sa nastavuje jeho teplota, väčšina elektrických udiarní navyše pracuje na báze digitálneho systému, ktorý sa reguluje sám automaticky. Takže skoro žiadne vaše úsilie.

Jednoduchá manipulácia

Kúpite, doveziete, používate. Nič nemusíte stavať ani mať bohaté skúsenosti s údením. Samotné používanie zvládnete sami doma, ovládanie je intuitívne. Udiarne bývajú ľahšie a môžete ich umiestniť na záhradu, balkón aj terasu. V ponuke sú rôzne veľkosti, záleží len na vás, ktorú upotrebíte.

Dostupné palivo

 Kvôli kúreniu nemusíte do lesa pre drevo. Stačí zájsť pohodlne do obchodu pre piliny, štiepky alebo brikety. Rad udiarní navyše vlastní zásobník paliva s automatickým podávaním, čo vám opäť značne uľahčí prácu.

Zdravotne nezávadný dym

Máte zafixované, že údenie je nezdravé, pretože dym môže pôsobiť rakovinotvorne? Pokiaľ budete údiť nevhodne na klasike - teda v drevenej udiarni oldschool spôsobom, tak to ten najzdravší variant prípravy domácich údených lahôdok určite nebude. Najľahšiu formu zdravého domáceho údenia dnes ale stelesňujú domáce elektrické udiarne, ktoré sú 100% zdravotne nezávadné a nevzniká pri nich žiadny škodlivý karcinogénny dym.

Pár nevýhod tiež existuje

Pre niekoho nemožnosť kúriť kusovým drevom môže znamenať naopak príťaž. Oproti dreveným či murovaným bývajú elektrické typy tiež drahšie, pripravte sa teda na vyššiu obstarávaciu cenu. Elektrické udiarne najprv používali hlavne profesionálne gastro prevádzky, postupne si k nim našli cestu aj bežní používatelia. Niektorí z nich však stále preferujú klasiku, pretože pre nich tieto moderné kusy strácajú takú tú tradičnú údenársku atmosféru.

Udiarne Bradley a ďalšie tipy

Ak sa práve obzeráte po novom parťákovi na domáce údenie, na záver vám dávame tri konkrétne produkty z našej pestrej ponuky. Inšpirujte sa a vyberte si tú pravú.

Udiareň Bradley Smoker Digital 6 roštov

Vonkajšia udiareň, ktorá automaticky generuje trvalý tok čistého dymu. Obsahuje digitálny generátor, v ktorom si nastavíte teplotu, čas a intenzitu dymu. Do udiarne sa vkladajú špeciálne drevené brikety. Jedna peleta potom vytvára chladný dym po dobu 20 minút. Ten je štyrikrát čistejší ako dym, ktorý produkujú obyčajné udiarne.

Pozrite si ďalšie kvalitné kanadské udiarne Bradley v našej ponuke.

Udiareň BBQ digitálny nerez BBDS-70 Simple Borniak

Nový vylepšený rad udiarní Borniak s novým digitálnym displejom, adaptérom dymu a ďalšími výkonnostnými vychytávkami – lepšou izoláciou aj vyšším výkonom vykurovacej špirály. Srdcom udiarne je generátor dymu so zásobníkom na štiepku s automatickým podávačom. Po stranách má držadlá na jednoduché prenášanie a štyri nožičky s nastaviteľnou výškou pre maximálnu stabilitu. Ideálna na BBQ, klasické údenie či doúdenie.

Udiareň digitálna Louisiana

Elektrická udiareň s digitálnym ovládaním, kapacitou 25 kg a s možnosťou údiť až 24 hodín na jedno naplnenie. Jedinečná vďaka preskleným dvierkam, ktoré zamedzia vašej potrebe otvárať udiareň a kontrolovať priebeh údenia. Udiareň ponúka dvojitú izoláciu, štýlový čierno-sivý dizajn, zvýšený stojan a viacpolohový regálový systém, ktorý vám uľahčí manipuláciu.

Hľadáte ešte inú? Preskúmajte našu kompletnú ponuku.