SPRÁVNE ČISTENIE GRILU: AKO NA TO?

Ďalšia sezóna grilovania je za nami. A čaká nás vyčistenie, zazimovanie a uloženie grilu na ďalšiu sezónu. A aj keď čistenie grilu nie je práve obľúbenou činnosťou, je nevyhnutné pre všetkých, ktorí si vážia dobré jedlo, svoj gril a zdravie. V prípade, že ho neustále odkladáte si akurát zvyšujete objem práce aj riziko, že sa gril zničí.

Či už máte gril elektrický, na plyn, uhlie alebo štiepku, nezanedbávajte jeho pravidelnú údržbu. Čistý gril je základom pre podarený pokrm a obetovať 10 minút upratovania po každom použití predsa až tak nebolí, ale výsledky sú viditeľné. Prinajmenšom na konci sezóny gril dôkladne vydrhnite. Pokiaľ patríte medzi obzvlášť vášnivých grill masterov, vyhraďte si čas na hĺbkové čistenie grilu raz za mesiac.

Dôvodom nie je len estetika, dobrý dojem na hostí a nerušený pôžitok z jedla. Pripečené zvyšky na rošte sú večným zdrojom baktérií a karcinogénnych látok. Navyše, keď sa spálenín usadí veľa, môže dôjsť k nerovnomernému ohrievaniu grilu, jeho rýchlejšiemu opotrebovaniu alebo až úplnému zničeniu. Mastnota a špina na mriežke zase prináša riziko náhleho vzplanutia, ktoré ľahko spôsobí ujmu nielen na majetku.

Spôsob čistenia sa samozrejme líši podľa typu grilu. Existuje ale niekoľko všeobecných odporúčaných rád, ktorými sa treba vždy riadiť:

  • Pri čistení grilu začínajte roštom a venujte mu najviac pozornosti.
  • Pripečené kúsky aj mastnota idú lepšie dole, keď je gril ešte teplý.
  • Pripravte si vhodnú kefu, čistiaci prostriedok a handričku priamo na gril.
  • Čo sa zmestí a môže, dajte do umývačky alebo nechajte odmočiť cez noc.
  • Po vyčistení nezabúdajte gril uložiť pod kvalitný kryt na gril.

Čistenie plynového grilu a grilu na drevené uhlie

Ako plynový gril, tak aj gril na drevené uhlie potrebuje pred vyčistením poriadne vypáliť. Ideálne po každom použití ho preto rozpáľte na maximum, aby v ňom zhoreli všetky uchytené zvyšky jedla a tuku. Zatvorte veko a počkajte aspoň 15 minút alebo dovtedy, kým sa z grilu prestane dymiť. To je znamenie, že sa môžete pustiť do upratovania.

Pri plynovom grile vypnite a odpojte plynovú fľašu. Skontrolujte jej bezchybnosť a odložte ju na vzdušné suché miesto. Potom kefou vydrhnite uhlíkové zvyšky z horúceho roštu. Keď gril vychladne, vyberte rošt, mriežku aj horáky a nechajte ich odmočiť vo vedierku s teplou vodou. Medzitým z grilu zložte všetko ostatné, čo ide a vypucujte gril z oboch strán za pomoci hubky a šetrného čistiaceho prostriedku Fusl. Nakoniec handričkou dočistite odmočené časti a dôkladne gril vysušte.

Pri grile na drevené uhlie je dôležité po každom použití vysypať popol, inak sa môže v kotle hromadiť vlhkosť a s ňou nepríjemné riziko plesní a hrdzavenia. Akonáhle vypálený gril zbavíte popola, rozoberte ho a kotol vypláchnite. Na prázdnu vaňu vám vystačia záhradné hadice. Na rošt použite vhodnú kefu, prípadne mydlovú vodu a hubku. So zašlou špinou zatočí vhodný saponát.

Na nerezový gril opatrne

Pri čistení nerezového grilu sa postupuje podobne. Po dostatočnom nahriatí a rozobraní grilu sa pustite do oškrabania roštov kefou, umytia veka aj vane grilu mydlovou vodou.

Pri vonkajšej časti grilu zbystrite. Aby si plášť z nerezovej ocele uchoval luxusný dojem čo najdlhšie, potrebuje špeciálnu starostlivosť. Najskôr ho očistite vlhkou handričkou z mikrovlákna, potom ho ošetrite ochranným prípravkom na nerez. Používajte výhradne prípravky určené na vonkajšie časti nerezových grilov. Bežný prípravok na domáce spotrebiče môže povrch znehodnotiť.

Väčšina výrobcov ponúka tieto prostriedky priamo pod vlastnou značkou, najistejším krokom je preto vyberať od nich. A pokiaľ si to chcete ešte viac uľahčiť, značka Weber dokonca poskytuje kompletnú sadu pomôcok na čistenie nerezových grilov.

[products https://www.vsetkopregril.sk/y6vsvlpxarq0mjk/]

Čistenie elektrického kontaktného grilu

S elektrickými kontaktnými grilmi je práca trošku zložitejšia, pretože musíte dávať extra pozor, aby sa voda nedostala do elektroniky. Našťastie je väčšina z nich dnes vybavená vyberateľnými časťami, ktoré dáte do umývačky alebo odmočíte v dreze. Pokiaľ váš elektrický gril odnímateľné časti nemá, použite vlhký obrúsok. Tým bezpečne odstránite povrchovú špinu z rozohriateho grilu, zvyšnú mastnotu potom vytrite dosucha papierovými utierkami.

Na väčšie nečistoty vyskúšajte špeciálny prostriedok na pripáleniny alebo čepeľ grilovacej škrabky. Ale opatrne, aby ste neponičili povrch. Vonkajšej časti grilu venujte starostlivosť  nakoniec a prispôsobte ju materiálu, z ktorého je gril vyrobený. A hlavne – nezabudnite pred čistením gril vypnúť a vytiahnuť zo zástrčky!

Ako najlepšie vyčistiť rošt

Bez ohľadu na typ grilu vždy venujte najväčšiu pozornosť čisteniu roštu – práve on hrá pri grilovaní kľúčovú rolu a prichádza do kontaktu s jedlom. V žiadnom prípade naň preto nepoužívajte prípravky, ktoré obsahujú benzín, riedidlá alebo silné kyseliny.

Keď je rošt ešte horúci, pôjde čistenie ľahko len pomocou vlhkej utierky a kefy. Pri klasickom drôtenom rošte sa vám bude hodiť kefa v tvare trianglu, ktorá si vďaka širokej hlavici poradí s niekoľkými prútmi naraz. Pokiaľ má dostatočne dlhú rukoväť, je vhodný na čistenie roštu medzi jednotlivými chodmi.

Máte doma liatinový rošt? V tom prípade siahnite po kefe štvorcového alebo obdĺžnikového tvaru. Väčšia plocha vám umožní na špinu poriadne pritlačiť a z roštu odstrániť aj silne pripečené zvyšky. Rovnako ako pri teflóne alebo keramike ale zabudnite na agresívne umývacie saponáty a kovové štetiny. U liatinových tálov dajte prednosť hladkej špachtli či drevenej škrabke.

Čistiť môžete aj parou. Položte na horúci rošt vlhkú utierku a nechajte polhodiny pôsobiť pod zatvoreným vekom, potom zotrite. Rýchlejší spôsob predstavuje kefa na gril Broil King, ktorá na odparovanie využíva ľad.

Akonáhle je rošt čistý a suchý, ako posledný krok ho naimpregnujete nehorľavým olejom.

Kefa na čistenie grilu

Čistiacu kefu oceníte v boji so spáleninami ako pri rošte, tak pri tele grilu. Vašu základnú výbavu by mali tvoriť dva typy – široký na plochy a užší, ktorý vlezie aj do medzier roštu. Potom príde vhod mať kefu s dlhou aj krátkou rukoväťou.

Ak nie ste zástancom kief, vyskúšajte čistiace kamene na rošt. Pre milovníkov univerzálnych nástrojov na gril sú tu všestranné hubky alebo pomôcky 3V1.

Ak máte tú možnosť, kúpte si čistiace pomôcky od rovnakého výrobcu. Ich tvar aj úchop je prispôsobený dizajnu a rozmerom svojej značky. Na čistenie grilov Weber tak najlepšie poslúžia kefy Weber, to isté platí napríklad pre značky Broil King alebo Louisiana.

[products https://www.vsetkopregril.sk/4qhwcjnphls7uc0/]

Čistenie grilu pomocou čističů

Tam, kde kefa a mydlová voda nestačí, prichádza na rad chémia. Na trhu je k dostaniu rad špeciálnych prípravkov na gril, ktoré vám uľahčia prácu, vrátane tých extrémne silných, ktoré porazia aj najodolnejšie škvrny. Ak je vašou hlavnou starosťou, ako vyčistiť mastný gril, stačí naň nastriekať sprej a nechať pôsobiť. Pokiaľ vám vyhovuje iná forma saponátov, zvoliť môžete napríklad penový čistič alebo čistič v podobe emulzie.

Po použití čistiaceho prostriedku však dohliadnite na to, aby sa gril pred ďalším grilovaním stihol aspoň na štvrť hodiny prehriať a odstránili sa z neho všetky zvyšky chemikálií. Inak by sa mohli priľnúť na jedlo, a to nechceme.