V našom poslednom článku sme sa venovali netradičným zaúdeným surovinám. Prezradili sme vám, že sa dajú údiť huby, vajcia, maslo, hrušky, soľ alebo čokoláda. Chceme vás ďalej inšpirovať, a preto prinášame spoločne s článkom aj recept, vďaka ktorému budete vedieť ako na najobľúbenejšiu nemäsovú údenú špecialitu – syr. Ale na záver pridáme aj jednoduchý recept na parádnu BBQ višňovú omáčku, ktorá nadchne pri každej letnej grilovačke. Ideme na to!
Domáci údený syr
Suroviny:
Do syrov ako eidam, gouda, cheddar môžete pridať plno surovín, ktoré vám posunú chuť do nebies. Často sú to veci, ktoré dobre poznáte – orechy, sušené paradajky s bazalkou, vyprážaná cibuľka, chilli, domáca šunka alebo brutálne netradičné jablko, ktoré je potrebné najskôr vytlačiť, odstrániť vodu, aby nemohla ovplyvniť vlhkosť syra.
Väčšinou sa dáva pomer syra na doplňujúcu surovinu okolo 70:30.
Postup:
- Syr, ktorý máte radi, si nakrájajte na kocky.
- Nasypte do misky a primiešajte to, čo vám chutí (orechy, jablko, cibuľka a pod.)
- Vezmite salámové črevo a naplňte ho zmiešanou zmesou. Potom ho pevne zaviažte.
- Údenie trvá (podľa výkonu údiaceho zariadenia) 4 – 8 hodín na cca 30 – 35 °C s tým, že poslednú hodinku sa teplota navýši na 60 °C, aby sa syr roztiekol a spojil sa do jednotného celku.
Netradičné syrové tvary?
Hitom poslednej doby sú zaúdené syry rozličných tvarov. Sú super pre deti alebo aby ste zapôsobili na susedov. Tvarov je dnes nespočetné množstvo a nie je problém urobiť syrové auto alebo domček.
Postup:
- Syr, ktorý chceme vyúdiť, nastrúhame na strúhadle.
- Použijeme silikónovú formu podľa toho, aký tvar chceme dosiahnuť. Je dostupných mnoho foriem, stačí si len vybrať. Do formy nasypeme nastrúhaný syr až po okraj.
- V rúre alebo grile necháme syr pri cca 50 – 60 ° C rozpustiť. Môžeme ho dosypať do formičiek tak, aby sme mali syra viac.
- Po vychladnutí vylúpneme z formičky studený syr, ktorý drží tvar a ten potom sám o sebe zaúdime, aby chytil farbu a chuť po údenom.
BBQ čerešňová omáčka
Táto omáčka je správnou voľbou, ak máte dobrú úrodu ovocia. Môže to byť ovocie tradičné – napr. práve spomínané čerešne, višne, slivky alebo netradičné ako napríklad dule. Čerešňová BBQ omáčka sa hodí ku všetkým typom mäsa a dodáva jedlu nezameniteľnú chuť.
Suroviny:
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná na jemno)
- 20 g masla
- 5 strúčikov cesnaku (prelisovaný)
- 150 ml kečupu
- 120 g trstinového cukru
- 60 ml jablčného octu
- 1 pol. lyžica worcesterovej omáčky
- 3 g čierneho korenia
- 500 g čerešní bez kôstok
Postup:
- Necháme rozpustiť maslo a zľahka osmažíme cibuľku.
- Pridáme kečup, worcester, cesnak, korenie, jablčný ocot, cukor a čerešne.
- Necháme pod pokrievkou cca 20 minút zmäknúť. Čerešne krásne pustia šťavu.
- Následne rozmixujeme tyčovým mixérom na jemno. A domáca omáčka je na svete.
Ešte horúce dáme buď rovno do pohárov, alebo ešte lepšie – zaúdime v udiarni domácej udiarne, aby sme si urobili skutočnú BBQ omáčku. Celý recept sa môžete pozrieť aj vo videu od Polis BBQ.