Dnes hodíme na gril šťavnatý hovädzí cheeseburger v dvojitej verzii 2x150 g s poriadnou dávkou slaniny, syra, domácej majonézy a chrumkavej sladkej žemle. Držte si klobúky, tu budete pri jedle určite potrebovať obrúsok. Pripravovali sme ho na grile Weber Performer, ale samozrejme ho môžete grilovať na akomkoľvek zariadení, ktoré máte doma.
ZLOŽKY:
BURGER
- 1 kg hovädzieho krku
- 4 cl Jack Daniels
- korenie
- soľ
- potrieť KOSMOS SPG BEEF 1 polievková lyžica)
- 3 hamburgerové žemle
- 1 balenie nakrájanej slaniny
- 1 balenie syra čedar (nakrájaného na plátky)
- 2 paradajky
- 3 kyslé uhorky
- 1 červená cibuľa
- poľný alebo ľadový šalát
- papriky jalapeño
BURGEROVÁ OMÁČKA
- 5 polievkových lyžíc majonézy
- 2 polievkové lyžice kečupu
- 1 polievková lyžica medovej horčice
- 1 čajová lyžička sušenej cibule
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 lyžička maďarskej papriky
- 1 lyžička kurkumy (na zafarbenie)
- korenie
- soľ
[products https://www.vsetkopregril.sk/datjx7ijnyahszb/]
OMÁČKA:
V miske zmiešajte majonézu, kečup a medovú horčicu. Pridáme sušený cesnak, sušenú cibuľu, maďarskú papriku a lyžičku kurkumy, ktorá dodá omáčke peknú farbu. Nakoniec ochutíme soľou a korením. Všetko dôkladne premiešajte a omáčku dajte vychladiť do chladničky.
PRÍPRAVA HAMBURGEROV:
Očistite mäso, nakrájajte ho na menšie kúsky a zomeľte ho na 3 mm hrubom hmoždieri. Pridáme soľ a korenie, 1 polievkovú lyžicu SPG BEEF, pridáme Jack Daniels a premiešame. Z mäsa vytvorte guľky s hmotnosťou približne 150 g, z ktorých vytvarujete hamburgery s priemerom o niečo väčším ako žemle (mäso sa pri grilovaní trochu scvrkne a chceme, aby pokrylo celý povrch žemlí).
[products https://www.vsetkopregril.sk/yaxqhshcikabqvl/]
Gril rozohrejte na približne 200° - 250 °C (teplota na grile v priamej zóne). Vytvorte v grile priamu a nepriamu zónu. Umiestnite slaninu do nepriamej zóny a pomaly grilujte, kým nie je chrumkavá. Hotovú slaninu vyberte z grilu a položte na papierovú utierku. Teraz vezmite pripravené hamburgery a položte ich na rozpálený gril v priamej zóne. Grilujte z každej strany približne 2 minúty. Potom hamburgery presuňte do nepriamej zóny a na každý položte 2 plátky syra čedar a 2 plátky grilovanej slaniny. Nechajte hamburgery na grile asi 5 minút, kým sa syr pekne nerozpustí.
Teraz nakrájajte žemle a ugrilujte ich na grile. Spodnú stranu upečenej žemle potrite dostatočným množstvom omáčky a navrch položte trochu nakrájaného ľadového šalátu alebo hlávkového šalátu. Na šalát pridajte kolieska červenej cibule a nakrájané uhorky. Potom pridajte 2 hamburgery, na ktoré položte plátky paradajok a podľa chuti môžete pridať papričky jalapeño. Vezmite vrchnú časť žemle, potrite ju omáčkou, prikryte, prepichnite napríklad špajdľou a naše dvojité cheeseburgery sú hotové. Podávame napríklad s hranolkami, do ktorých môžeme pridať zvyšok našej omáčky.
POZRITE SI CELÉ VIDEO A POVEDZTE NÁM NA FACEBOOKU ALEBO INSTAGRAME, AKO VÁM BURGER CHUTIL.