Aké sú najlepšie prílohy na grilovanie?
Všetci to poznáme... Ugrilujete si kus mäsa, sekanú alebo mäso na trhačku, ale čo ďalej? Chuť je parádna, mäso sa rozpadá, ale niečo tomu chýba. Pozriete sa na ten mastný pekáč a premýšľate, čo by k tomu mohlo byť? Jasné, reč je o prílohe. Rozumieme tým všetko, čo netvorí hlavnú časť tej grilovanej maškrty či už zeleninu, šaláty a studené prílohy, ale aj omáčky alebo pečivo. V dnešnom článku si ukážeme pár základných príloh, ktoré u väčšiny jedál budú úplne dostačovať. Tak poďme začať hneď z ostra...
ZELENINA
Studená, teplá, mrazená alebo grilovaná... Servíruje sa na nespočetné množstvo spôsobov, ale aj s ňou sa dajú vykúzliť perfektné pokrmy. Samozrejmosťou je nakrájanie niekoľkých druhov zeleniny na tanierik a podávanie s mäsom, ale to by sme prílohou nenazvali.
Zeleninový špíz
Najzaujímavejšia príloha ku grilovanému mäsu. Stačí naň žltá a červená paprika, cibuľa, cherry paradajky, baklažán, cuketa... Naozaj je možné využiť pestrú paletu chutí, farieb a vôní. Zeleninu nakrájame na kúsky, ktoré budeme napichovať, nasypeme ich do misky, pokvapkáme olivovým olejom a poriadne premiešame, aby sa olej dostal všade. Potom už len striedavo napichujeme zeleninu, ako nám príde pod ruku, na kovový alebo bambusový špíz. Grilujeme na nahriatom grile cca 15 – 20 minút a otáčame, aby nám zelenina nesčernela a nespálila sa.
Papriky plnené syrom
Ďalšia zaujímavá a chutná príloha. Na tú nám postačí pár paprík, ktoré rozrežeme pozdĺžne tak, aby nám vznikla miska, do ktorej dáme syr. Môžeme použiť fettu, mozzarellu, nivu alebo akýkoľvek syr, ktorý máte radi. Jemne dosolíme a dáme do grilu. Pečieme tak dlho, kým sa syr roztečie a pozor – nesmiete sa zľaknúť toho, že na spodku papriky sa môžu objaviť spálené čierne pľuzgieriky – tie stačí zlúpnuť. A ešte jedna vec, úplne logická – grilujeme papriky syrom hore, inak by vytiekol do grilu .
Kukurica na grile
Jednoduchá špecialita, ktorá sa iba potrie olejom – ideálne repkovým a položí sa na rozpálený gril s teplotou 160 ° C počas asi 15 minút. Určite nezabúdame otáčať. Podávame jemne potreté maslom a osolené ihneď po vybratí z grilu.
Zemiaky v alobale
Najznámejší spôsob grilovania. Zemiaky osolíme, okoreníme a zabalíme do alobalu. Takúto hliníkovú guľu hodíme ideálne do ohňa alebo rúry s teplotou 200 ° C asi na 30 minút podľa veľkosti zemiaka. Zemiak môžeme zjesť čisto samotný alebo s jogurtovým dipom s bylinkami.
[products https://www.vsetkopregril.sk/ykjrbszkfgdnb7q/]
ŠALÁTY
Poznáme ich všetci. Niekto k nim má odpor, iný ich zase miluje. Fakt je ten, že je celkom vďačné a rýchle urobiť taký šalát, tak prečo si ho nepripomenúť ako prílohu.
Coleslaw
Najzaujímavejší a najvšestrannejší šalát, ktorý obsahuje málo surovín, a to cibuľu, zeler, mrkvu a bielu kapustu. Na dochutenie sa používa majonéza, prípadne v určitom pomere s bielym jogurtom na odľahčený variant, soľ, korenie, cukor a jablčný ocot. Všetko si nakrájame a nastrúhame na jemno a potom už len dochutíme.
Grécky
Ďalší z plejády top šalátov, ktorý obsahuje uhorky, paradajku, papriku, cibuľu, olivy a syr fetta. Na dochutenie sa používa soľ, korenie, vínny ocot, olivový olej a oregano. Všetky pevné suroviny si nakrájame na kocky a kúsky podľa potreby a opäť si dochutíme podľa potreby.
Quinoa
Novodobý šalát, ktorý stojí za ochutnanie, obsahuje práve quinou, fazuľu, avokádo a tekvicové semienka. Všetky tieto suroviny sú považované za super potraviny, vďaka svojmu obsahu omega-3, omega-6 a pochopiteľne aj sacharidov s nízkym glykemickým indexom. Len nezabudnite, že quinoa aj fazuľa musia byť uvarené. Všetko si nakrájame, premiešame v miske, dochutíme rímskou rascou, soľou, čiernym korením, šťavou z pomaranča alebo limetky. Použiť môžete aj jednoduchý zdravý dresing z avokáda, koriandra, pomarančovej šťavy, agávového sirupu, rímskej rasce a štipku chilli.
Určite stojí za všeobecnú zmienku cestovinový šalát s pestom alebo česká vianočná klasika v podobe zemiakového šalátu, ktorý poznáme všetci a raz v nasledujúcich článkoch sa k nemu vrátime a budeme porovnávať rozdiely v tom, ako ho robíte.
CHLIEB A SENDVIČE
Chlieb je dôležitou súčasťou jedál väčšiny z nás, pretože na čo by sme si namazali to pomyselné maslo alebo syr so salámou, že? Možností ako využiť chlieb k prílohám je niekoľko. Poďme sa na ne pozrieť...
Bageta s cesnakovým maslom
Najzaujímavejšia príloha, ktorá výborne chutí a nie je vôbec zložitá. Stačí nám pár surovín a bageta. Zmäknuté maslo zmiešame so štipkou soli, prelisovaným cesnakom podľa chuti a nasekanými bylinkami. Bagetu rozrežeme na 2 cm hrubé plátky, ale nedorežeme. Vzniknuté rezy potrieme cesnakovým maslom, bagetu zabalíme do alobalu a pečieme zhruba 16 – 20 minút pri 180 °C. Na posledných 5 minút zložíme alobal, aby bola bageta tzv. „do zlatista“.
Tortilla s kukuricou a fazuľami
Táto príloha je netradičná, ale výborná s kombináciou sladkastej chuti kukurice a špecifickou chuťou fazule. Fazuľa sa samozrejme najskôr musí uvariť. Ak máte radi avokádo, môžete si z neho urobiť zmes spolu so soľou, cukrom a čiernym korením. Zmes sa natrie na tortilu, posype kukuricou a fazuľami. Môžeme pridať aj paradajky alebo šalát, podľa toho, čo máme radi. Prehneme a dáme nachvíľku zapiecť do grilu či rúry, alebo ich môžeme zarolovať ako gyros a podávať ako klasický tortilový okrúhly tvar.
Burgery
Burgery sú poslednou špecialitkou z tejto sekcie. Môžeme ich naplniť rôzne, či už mäsom, zeleninou, tak aj niečím špeciálnym. Môžete napríklad zmiešať šampiňóny, tahini, vajcia, vodné gaštany, cesnak, quinou, soľ a korenie a výsledok vytvarovať do tvaru burgera. Potom už len stačí pridať nejakú menej aromatickú zeleninu na vzhľad, ako je ľadový šalát, pár kvapiek omáčky či zálievky a burger je na svete. Samozrejme sa dajú burgery robiť s čímkoľvek a je len na vás, čo medzi dve burgerové žemle dáte.
Samozrejme burgermi to nekončí. Za prílohu môžeme určite považovať pita chlieb, ktorý môžeme skombinovať napríklad s humusom alebo bruschettou s paradajkami a bazalkou.
OMÁČKY A DIPY
Sú dôležitou súčasťou každej správnej grilovačky. Dávajú pokrmom o niečo lepšiu chuť, ktorá posunie hlavný pokrm do výšin. Najznámejšou a najpoužívanejšou omáčkou je samozrejme BBQ omáčka, ktorá by mala mať arómu údenia. Je zložená z niekoľkých surovín – základom sú cibuľa, cesnak, chilli, ktoré necháme ľahko prevariť do sklovita. Následne sa pridá jablčný ocot, hnedý cukor, paradajky, worchester, paradajkový pretlak a za nízkeho plameňa premiešanú omáčku necháme bublať a zhustnúť. Výsledok rozmixujeme, dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Pokiaľ chcete mať naozaj pravú BBQ omáčku, nechajte si ju v udiarni zaúdiť.
Grécke tzatziky
Ďalšia nemenej známa omáčka, aj keď to nie je úplne omáčka v pravom slova zmysle. Na ňu potrebujeme len pár surovín – uhorku, kôpor, cesnak a biely jogurt. Do jogurtu nakrájame a nastrúhame všetky predošlé suroviny. Dochutíme soľou a korením a máme hotovo.
Cesnakový alebo chilli
Základný dip, ktorý stojí tiež za zmienku, pretože s ním za málo peňazí urobíme veľa muziky. Stačí do bieleho jogurtu pridať prelisovaný cesnak alebo chilli podľa toho, ktorý dip robíme, dochutíme soľou, čiernym korením a kvapkou šťavy z pomaranča alebo limety a je hotovo.
Napokon všetky prílohy sa dajú rôzne kombinovať, čo je výhoda práve toho, že sa jedná o prílohy. Nech sú prílohy najlepšie a najgeniálnejšie, nesmieme ale zabúdať, že sa naozaj jedná o prílohu k hlavnému chodu a ten musí hrať na tanieri hlavnú úlohu. S prílohami je potrebné zaobchádzať opatrne a s rozvahou, ale pokiaľ sa to dodrží, urobí to množstvo parády.
[products https://www.vsetkopregril.sk/bu6x6farn4anml2/]