Ako grilovať najbežnejšie druhy mäsa?
Grilovanie mäsa je skvelý spôsob, ako si vychutnať sviatočný obed alebo večer s rodinou a priateľmi. Ale správne grilovanie mäsa môže byť náročné, najmä ak neviete, ako na to. V tomto článku sa pozrieme na to, ako grilovať najbežnejšie druhy mäsa a ako dosiahnuť ideálnu teplotu pre konzumáciu.
Avšak všetky nižšie uvedené údaje sú iba orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od hrúbky steaku a pod. Preto odporúčame mať vždy po ruke aj teplotnú sondu alebo spoľahlivý teplomer, ktorý postráži bezpečnú teplotu vo vnútri každého mäsa.
[products https://www.vsetkopregril.sk/jkgjuazpjh4kibu/]
Ako ugrilovať šťavnatú krkovicu
Krkovice sú predovšetkým u nás veľmi obľúbeným kúskom mäsa, ktorý je ideálny na grilovanie. Tento kus bravčového odporúčame grilovať priamou metódou.
Ako dosiahnuť ideálny steak podľa vašich preferencií?
- Pri grilovaní krkovice na medium by mala byť teplota grilu nastavená na 145 °C a grilovať po dobu 10 – 12 minút na každej strane.
- Pokiaľ chcete mäso well done, grilujte po dobu 14 –16 minút na každej strane pri teplote 160 °C.
- Pre rare krkovicu grilujte po dobu 6 – 8 minút na každej strane pri teplote 130 °C.
Kuracie prsia by mali byť vždy šťavnaté
Kuracie prsia sú ďalším obľúbeným kúskom mäsa, ktorý sa griluje ľahko a rýchlo. Ideálna teplota na grilovanie kuracích pŕs je 165 °C. Grilujte každú stranu po dobu 6-8 minút priamou metódou, kým mäso nechytí krásnu zlatistú farbu.
Pokiaľ budete grilovať dlhšie, môžu byť prsia vysušené. Pokiaľ naopak neprekročí dobu grilovania 5 minút z každej strany, môžu byť prsia vo vnútri nedopečené a môžete riskovať zdravotné komplikácie.
[products https://www.vsetkopregril.sk/vsveso8tce2ijnc/]
Ako na ideálny steak z hovädzieho?
Hovädzie mäso môže byť grilované v rôznych teplotách v závislosti od veľkosti a hrúbky kúsku. Všeobecne ale platí, že hovädzie mäso môžete grilovať na vyššej teplote priamou formou, aby ste dosiahli dokonalú kôrku.
Pokiaľ grilujete steaky, môžete použiť teplotu zhruba:
- 150 °C pre rare na 5-6 minút z každej strany.
- 165 ° C pre medium na 7-8 minút z každej strany.
- 180 °C pre well done na 9-10 minút z každej strany.
Bravčová panenka – ako na ňu?
Bravčové mäso, ako napríklad bravčová panenka, je ideálne na grilovanie, pretože je oveľa mäkšie a krehkejšie ako hovädzie mäso. Griluje sa najlepšie pri teplote 145 °C počas 3 minút metódou nepriameho grilovania na každej strane. V prípade panenky sa bude jednať o „štyri“ strany. Je teda potrebné mäso otočiť celkom 4x, a potom nechajte odpočinúť po dobu cca 5 minút. Takto bude panenka vo vnútri krásne ružová, bezpečne upravená, ale stále šťavnatá a mäkká. Ak chcete panenku well done, zvýšte teplotu na 160 ° C a pripočítajte cca minútu z každej strany.
Ideálny čas grilovania pre filet ryby
Ryby sú skvelým zdrojom bielkovín a grilované sú skutočne veľmi chutné. Väčšinu rýb môžete grilovať priamou metódou pri teplote 150-175 °C. Grilujte po dobu cca 4 minúty na každej strane. Je dôležité dať pozor na to, aby ryba nebola prepečená, ale aby zostala vláčna a šťavnatá.