HITY PRE GRILOVACIU SEZÓNU 2023

Sezóna roku 2023 je zahájená, každý z nás už na grile urobil ten svoj štandardný zahajovací „majstrštyk“, ale čo ďalej? Nedá sa grilovanie povýšiť z bežne pripraveného jedla na zážitok, na niečo netradičné? Iste... Na pár možností sa v tomto článku pozrieme.

Základom je gril

V jednom z minulých článkov, som opisoval, ako sa pripraviť na sezónu. V článku boli aj základné informácie o rozdelení grilov. Nebudem sa teraz opakovať, ale skúsim zhrnúť niekoľko základných vecí, ktoré Vám umožnia si lepšie gril vybrať a porozumieť ich rozdielom.

Dôležité je stanoviť si, na čo gril chcete. Máte partiu kamarátov a chcete im občas urobiť nejaký steak? Je Váš cieľ robiť celý deň 10 kg bravčového pleca ako trhané mäso? Robíte veľa kura? Zeleninu či ovocie? To sú základné otázky, ktoré Vám odpovedia na otázku – aký gril vybrať. Môžete ísť aj druhou cestou, kedy si zakúpite značku grilu, s ktorou ste boli/a minule spokojný/á a ďalej nebudete nič meniť. Rozhodne je ale tento problém na zamyslenie.

Dôležité je tiež kurivo, pretože uhlie/drevo, plyn alebo elektrina sú pomerne rozdielne. Samotné jedlo urobené na plyne alebo na rozpálených uhlíkoch môže aj inak chutiť.

Grily na drevené uhlie

Môže sa jednať o klasické kotlové grily, kde najznámejším zástupcom týchto grilov je americká značka Weber. Ten sa vyznačuje kvalitným spracovaním aj zárukou, ktorá býva napr. na poklop pokojne aj 10 rokov. Weber ponúka aj varianty kotlových grilov líšiace sa detailmi – napr. odkladacia plocha, kolieska na pojazd, veľkosť roštu či príslušenstva v podobe liatinového roštu alebo nerezového medzikusu určeného na prípravu pizze. Istou nevýhodou je pomerne rýchla strata teploty, akonáhle bude dochádzať uhliu sila, je teda nutné viac prikladať.

Pokiaľ pokukujete po niečom inom, je na zváženie keramický gril. Je taktiež určený na uhlie alebo brikety, ale svojou konštrukciou tvorenou keramickou vložkou sa využíva predovšetkým na dlhšie bbq – na trhané mäsá a podobne, kde sa využíva akumulácia teploty do keramiky, ktorá potom vydrží pomerne dlhú dobu držať teplo bez siahnutia ruky. Nesporné výhody sú vyvážené aj drobnými nevýhodami ako napr. dĺžkou nahriatia tohto grilu – vďaka keramike sa gril nahrieva pomalšie, ale v rámci celodenného bbq je 30 minút navyše určite zanedbateľných.

[products https://www.vsetkopregril.sk/ts1odswf8zlebx6/]

Plynové grily

Iste oveľa rýchlejšie ako grily na uhlie, určite aj lepšie ovládateľné. Nevýhodou je samotná chuť, ktorá je super, ale nie je tam cítiť „to“. Ono, čo sa ťažko popíše, ale je to možno nádych ohňa? Dym? Viete, čo myslím... Plynové grily sú vhodné najmä na rýchle akcie, kedy sa prirúti partia kamarátov a vy pracujete iba s obmedzenou dobou samotného grilovania a nemáte čas čakať na rozpálenie uhlia. V plynových griloch je väčší výber značiek, ako napr. Weber, Pit Boss, Broil King, NexGrill, Napoleon či Campingaz. Prvé 4 značky sú zástupcami americkej produkcie, Napoleon je z Kanady. Posledný menovaný pochádza z Európy – konkrétne z Francúzska. Parametre sa pri týchto griloch (ak sa pozeráte na podobné rady) líšia len minimálne, skôr ide o sympatie, vzhľad, rozmer a materiály, ktoré boli použité.

[products https://www.vsetkopregril.sk/fggm7x3vvtwsl3p/]

Elektrické grily

Elektrické grily je ťažké popísať. Nie preto, že by nefungovali, ale skôr preto, že skalní fanúšikovia BBQ sa domnievajú, že na elektrike to nie je BBQ. Aj na elektrický gril sa mäso musí naložiť, ugrilovať..., nesmie sa spáliť... Aj tu sa môžeme baviť o BBQ či grilovaní. Najväčším zástupcom elektrického grilovania je opäť americký Weber.

Príslušenstvo ku grilom

Príslušenstvo nie je tak dôležité ako samotný gril, ale dosť práce uľahčí (alebo naopak pridá). Rozdeliť ho možno na niekoľko skupín, ale my pre jednoduchosť budeme pracovať iba s 2 skupinami – základné príslušenstvo a „profi“ (čítajte pre fajnšmekrov).

Základné príslušenstvo

Verím, že plno príslušenstva máte už teraz doma – sú to rôzne obracačky, kliešte, teplomery, liatinové riady, misky odkvapkanie a podobne. Ja sa pokúsim vypichnúť tie naozaj dôležité.

  1. Kvalitné kliešte – určite by ste mali pozerať kvalitu prevedenia, ako veľmi sú kliešte pevné a určite by mali byť nerezové.
  2. Rukavice ku grilu - pochopiteľne nehorľavé. Pokiaľ vezmete do ruky rozpálenú liatinu alebo pizza kameň, Vaša koža Vám poďakuje, teda vlastne nie Vám, ale Vašim rukaviciam.
  3. Kvalitný teplomer – niekto preferuje teplomer bezdrôtový, niektorí si pošlú signál po kábli. Rozhodujúca je rýchlosť a presnosť merania. Rozdiel v nameranej teplote medzi značkami môže byť aj 10 ° C, čo je pomerne veľký rozptyl, ktorý je daný kvalitou teplotných snímačov.

Príslušenstvo pre fajnšmekrov

Iste si hovoríte, čo bude v tejto skupine pre fajnšmekrov. Môžu to byť napr. stojany na rebrá, údiaci box, mäsiarsky papier alebo trhacie pazúry na mäso. Opäť vyberiem pár zaujímavostí, s ktorými bude život pri grile jednoduchší. 

Mäsiarsky papier - každý poznáte alobal. Je to dosť podobné s rozdielom, že mäsiarsky papier prepúšťa vzduch a zadržuje vlhkosť. Mäso – pokrm tak môže dýchať, ale šťava z mäsa a podobne zostanú vo vnútri. Mäso je potom oveľa šťavnatejšie, chutnejšie... Čo viac si priať?

Grilovací rošt / plancha -  plancha býva väčšinou z liatiny, aby viedla dobre teplo, rošt býva väčšinou nerezový, aby sme ho mohli položiť do klasického grilu a dostali tak druhé poschodie na prípravu našich dobrôt.

Vákuovačka - asi sa Vám to nezdá, ale príslušenstvo to je a hodí sa vždy. Ako na údenie, tak na nakladanie mäsa, kedy vákuovaním chytí mäso vďaka vlastnej šťave úplne inú chuť.

Nové trendy v grilovaní

Trendy sú vždy silne individuálne, a to, čo príde trendy susedovi, nemusí platiť pre mňa. Všeobecne sa ale dá povedať, že doba sa mení a ľudia sa snažia svoje stravovacie návyky upraviť podľa zmien klímy, šetrnosti k prírode alebo len kvôli filozofii založenej na jedle bez mäsa. Letmo popíšem najzásadnejšie trendy, ktoré do istej miery ovplyvňujú stravovacie návyky aj v BBQ.

  • Swicy – nepoznáte? Pojem možno nie, ale výsledok určite. Ide o aktuálne vcelku známu kombináciu sladkého (sweet) a pálivého (spicy). Typickým predstaviteľom sú kvalitné čokolády s čili alebo sladká chuť jahodového džemu spojeného s pikantnou ázijskou omáčkou.
  • Živá kuchyňa – trend poslednej doby, ktorý sa do Európy dostáva veľmi pomaly. V ázijských krajinách je to ale úplne bežné. Kobylky, cvrčky, červy... Je to budúcnosť a nahradí táto strava poctivé hovädzie alebo bravčové mäso?
  • Vege / vega – v poslednej dobe dosť spropagovaná téma, ktorá triešti spoločnosť. Veľký žrút hovädzieho alebo zarputilý fanatik, ktorý neje živočíšne produkty? Obidva tábory majú svojim spôsobom pravdu. Jesť mäso len preto, aby som ho mal je prežitok, na druhú stranu kvalitné mäso nedokáže nahradiť žiadna sója a podobne a ak niekto hovorí, že človek nespozná rozdiel medzi hamburgerom z mäsa a burgerom z náhradky, klame si do vrecka. Poznať to je ako na štruktúre, tak aj na chuti. Je ale otázkou, či by sme sa k prírode, k zvieratám nemali správať inak, s väčšou úctou a možno by sme mali prestať len plytvať jedlom. Ktovie. Nie je ale asi na škodu si mäso občas odpustiť a uspokojiť sa so zeleninou alebo ovocím.

Buďme konkrétni

Ukážeme si pár rýchlych receptov, ktoré sa dajú urobiť na grile za chvíľku. Keď sa k tomu ako bonus pridá aj fakt, že sú výborné, tak nie je na čo čakať. Ideme do toho...

  • Grilovaný banán – Nie je nič jednoduchšie ako banán olúpať a rozkrojiť po dĺžke na 2 časti. Tieto časti vložiť do grilu a nechať ich z oboch strán opiecť. Pokiaľ na banán navyše nasypete štipku škorice a zasypete to trstinovým cukrom, neurobíte chybu... Ak výsledok chcete zjemniť, nie je na škodu k banánu podávať kyslú smotanu či jemne dochutený biely jogurt.
  • Vianočka v grile – Áno, počujete dobre. V grile sa dá robiť aj vianočka. Postup prípravy je rovnaký – urobí sa kvások, nechá sa nakysnúť. Potom sa dorobí cesto, opäť sa nechá dokysnúť. Následne sa vianočka upletie a zase sa nechá dokysnúť a potom sa už len položí do grilu do 180 ° C a nechá sa pohodovo piecť. Výsledok stojí za to (https://www.youtube.com/watch?v=1qPAVC8bKg8).
  • Marhule plnené marcipánom – Jednoduchý, ale perfektný recept. Marhule rozkrojíte, opatrne vyberiete kôstku. Do vzniknutého priestoru po kôstke vložíte marcipán a marhuľu späť priklopíte. Odporúčam ju ešte obaliť lístkovým cestom. Pečieme pri teplote 170 ° C cca 15 – 20 minút do zlatista. Výborná netradičná záležitosť.

Čo nejaké korenie na záver?

Garam Masala

Jedná sa o indickú zmes bez soli s vôňou klinčekov a rímskej rasce. Obsahuje aj nám známy bobkový list, ale aj menej tradičné stredomorské korenie - Pískavicu. Používa sa pri príprave hydiny, rýb alebo pri príprave typických indických pokrmov.

Galangal

Menej známe korenie vyskytujúce sa prevažne v Ázii. Je vzdialený príbuzný zázvoru, ale len vizuálne. Chuťovo je úplne iný – výraznejší a hodí sa skvele do pálivých jedál, rezancov či vývarov.

Chmeli Suneli

Zmes pochádzajúca z Arménska a Gruzínska. Obsahuje viac ako 10 surovín (napr. papriku, bobkový list, majorán, mätu, petržlen, estragón...) a je to typické korenie pre mleté mäsá či na zeleninu.

Korenie na Kabajaki

Zmes pochádzajúca z novodobého Japonska. V skorších dobách sa Habajaki nazývala iba príprava úhora, ktorý sa pripravil na kúsky, napichol sa na špíz a namočil do marinády. Neskoršia doba dala možnosť vzniku koreniu, ktoré sa začalo hojne používať práve pri príprave rýb a na marinády. Zloženie nie je celkom presne dané, ale s istotou sa dá povedať, že bude obsahovať petržlen či korenie.