Každému z nás určite napadla niekedy myšlienka: „Čo skúsiť na grile niečo sladké?“. Je určite ovocie, ktoré sa na gril hodí viac, ale existuje aj také, ktoré sa na grile divne „rozprple“ a nevyzerá vábne na tanieri. My sa v dnešnom článku pozrieme na nejaké základné zásady pri práci s ovocím, na druhy ovocia a na záver si ukážeme recept, ktorý môžete vyskúšať na rodinnej oslave.
[products https://www.vsetkopregril.sk/j4xz6oxsumfn82c/]
Aké ovocie sa hodí na grilovanie?
Asi základná otázka, ale ako sa za chvíľu presvedčíte, odpovede sa u ľudí líšia.
Najzaujímavejšie sa na grile tvári jablko, broskyňa či ananás, ktorý patrí medzi stálice na poli bbq. Vhodné je vždy ovocie doplniť o ďalšiu chuť, aby ste nejedli len jablko prevoňané dymom. Typický grilovaný ananás je nakrájaný na cca 1 cm hrubý plátok po šírke ananásu s vykrojeným tvrdým stredom. Tento vzniknutý otvor nám umožní do ananásu pridať kopček zmrzliny alebo naliať ľahko rozpustnú čokoládu.
Naopak oproti tomu broskyne, ktoré sa radia medzi kôstkovice, je fajn len málinko nechať opiecť a urobiť im „grilovanú mriežku“. Pri dlhšom grilovaní by broskyňa mohla zmäknúť a nebola by nič moc pre pohľad a ani pre chuť.
Samozrejme na gril môžeme dať aj menej tradičné ovocie, ako sú: figy či melón (aj keď ten je skôr zelenina), marhule, kivi alebo mango.
Príprava ovocia na grilovanie
Základ spočíva takmer vždy v príprave. Platí to pri mäse, platí to aj tu pri ovocí alebo zelenine.
Dôležité je ovocie vždy dôkladne umyť od zvyškov hliny z poľa či ďalších nečistôt. Samozrejme nesmieme zabudnúť na olúpanie, pričom každé ovocie sa lúpe inak. Niekde sa lúpe iba šupka (jablká, hrušky...), niekedy je to celá časť tvrdého obalu (ako napríklad pri ananáse). U kôstkovíc sa snažíme vyberať z ovocia aj kôstky (marhule, broskyne).
Hurá, máme pripravené, umyté, olúpané, ale čo ďalej? Ďalej je to jednoduché – väčšinu ovocia je nutné namarinovať. Marinád na sladko je pomerne veľa a každá môže byť zložená z rôznych surovín, ale všeobecne platí, že sa používajú sladké chute a suroviny, ako napr.: med, hnedý cukor, cesnak, citrónová / pomarančová šťava, soľ, jablčný ocot, jogurt a mnoho ďalšieho. Ovocie naložíme do marinády, aby chytilo jej chuť. Podľa rôznych druhov ovocia sa marinuje od 1 hodiny, ale pokojne aj cez noc. Alternatívne je možné marinádu na sladko zakúpiť v obchode.
[products https://www.vsetkopregril.sk/oldsqrijbzmtq2h/]
A ide sa grilovať...
Mäso máme namarinované a teraz nás už čaká iba ugrilovať tie krásne sladké kúsky. Technológie grilovania sú rovnaké ako pri mäse – priame a nepriame grilovanie.
Môžeme využiť aj funkcie alobalu (vhodnejšie pre tvrdšie ovocie – jablká, hrušky), preto, aby zmäkli. Ale je tiež možné grilovať ovocie ako špíz. Ten je paradoxne pomerne komplikovaný, pretože vždy musí byť každý kúsok ovocia na špíze ugrilovaný akurát, čo je ťažké zladiť, keď sa grilujú rôzne druhy ovocia vyžadujúce rôzne časy prípravy v grile.
Osobne mám hrozne rád jednu vec. Tesne pred vybratím ovocia z grilu ho ľahko posypem hnedým cukrom, ktorý sa na ovocí krásne rozpustí, zapečie a vytvorí tak sladkastý element, ktorý doplní chuť ovocia. Možno použiť aj med, efekt je potom „hutnejší“.
Ako naservírovať ovocie?
Ovocie je dosť špecifické a ako také vyžaduje aj špecifický plating. Servírovať grilované ovocie je možné napr. s čerstvou šľahačkou, ktorá sa hodí skôr k menej aromatickému ovociu ako je napr. banán či broskyne.
Ananás, marhule alebo jahody výborne hrajú so zmrzlinou – taká poctivá vanilková zmrzlina z kvalitných surovín urobí svoje. Pokiaľ zmrzlinu pokvapkáte ešte pár kvapkami čokoládového topingu, bude to TOP...
Niektorí ovocie servírujú aj s jogurtom, ktorý ale svojím zložením potlačí časť chuťového vnemu, preto je dobré jogurt použiť pri viac aromatickom ovocí, inak hrozí, že budete cítiť prakticky iba chuť jogurtu, čo pri práci s grilovaním ovocia jednoducho nechcete.
Výborne sa javí kombinácia s palacinkou, do ktorej môžete schovať prakticky akékoľvek ovocie a vždy to bude fungovať. Ozvláštniť to môžete práve už spomínanou šľahačkou, posypať kakaom či tortovým posypom a môžete servírovať.
Grilované ovocie môžete, okrem šľahačky alebo palacinky, doplniť napr. orechmi, topingom z čokolády, nadrobenými sušienkami alebo drobným ovocím (čučoriedky, maliny), čo dotvorí už aj tak celistvý pokrm, ktorým takto pripravené grilované ovocie bezpochyby je.
Rýchlovky na záver
Grilovaný ananás s medovou polevou
Ananás nakrájame na plátky o hrúbke cca 1,5 cm, vykrojíme stred. Zvyšok čistého ananásu vhodného na gril rozkrájame na 6 kúskov, ktoré napichneme na bambusové špajle. Pred grilovaním posypeme ananás hnedým cukrom a potrieme ho maslom s trochou medu. Grilujeme zhruba 5 – 7 minút do stavu, kedy bude povrch dozlata a cukor sa úplne rozpustí.
Banán plnený čokoládou
Menej tradičný recept, ale za to dosť dobrý a netradičný.
Vezmeme banán a v šupke ho pozdĺžne nakrojíme, necháme pri stopke cca 3 – 4 cm nedokrojené. Do otvorenej časti banánu, ktorú sme narezali, dáme kocky čokolády podľa výberu. Šupka banánu začne hnednúť – bude sa páliť, ale je taká silná, že sa nemusíte vôbec báť, že by ste si zničili aj banán ako taký. Ten nám bude krásne chytať dymovú arómu. Hotovú chuťovku potom môžete jesť lyžicou priamo zo šupky ideálne s vanilkovou zmrzlinou.
Pečené jablko so škoricou a orechmi
Na začiatku všetkého musíme nachystať jablká, oproti minulým receptom sa tieto jablká pečú celé, bez krájania. Najprv je nutné vyrezať jadrovník a urobiť tak miesto na náplň zo škorice a orechov. V miske si zmiešame mleté orechy, trstinový cukor a citrónovú kôru. Vzniknutou zmesou naplníme jablká, ktoré dáme do hliníkového pekáča, do pekáča prilejeme aj cca 2 cm vody, aby jablká neboli na suchu. Naplnenú časť jablka pokvapkáme pár kvapkami vanilkovej arómy, potrieme ju troškou masla, aby sa nám rozpustilo a natieklo práve do náplne a dáme do grilu. Pečieme zhruba 50 minút pri teplote 180 °C. Jablko po vybratí z grilu necháme ľahko vychladnúť, potom rozkrájame na kúsky a servírujeme ho hosťom ako „sladké jednohubky“.
[products https://www.vsetkopregril.sk/wupiuu2rpnjrkfb/]