BRAVČOVÝ TOM & JERRY STEAK NA GRILE SO SMOTANOVÝM KELOM

V tomto recepte si ukážeme, ako urobiť legendárny steak z kreslenej rozprávky Tom a Jerry. V origináli bol použitý hovädzí steak, ale my si ho dnes urobíme s bravčovou, ale chutnou alternatívou.

[products https://www.vsetkopregril.sk/zn6vnvkob3fgz1n/]

Suroviny, ktoré budeme potrebovať:

  • 1,5 kg bravčového steaku - prierezový steak zo zadnej bravčovej štvrte,
  • 150g kyslej smotany 15%,
  • olivový olej,
  • jablčný ocot,
  • prepustené maslo,
  • 150g pancetty,
  • 1/2 hlávky kelu,
  • 1 ks strednej cibule,
  • 1 ks limetky,
  • 1 lyžica rozomletého cesnaku s olejom,
  • 3 lyžice trstinového cukru,
  • rasca,
  • soľ

Postup prípravy:

  1. Mäso osolíme a okoreníme z oboch dvoch strán podľa chuti a potrieme troškou olivového oleja.
  2. Kožu na mäse narežeme, tak aby sa mäso neskrútilo a dáme ho na rozkúrený gril, ktorý je rozohriaty na 300 °C.
  3. Mäso si dáme na priamu zónu grilovania. Opečieme zhruba 6 minút z každej strany.
  4. Pretiahneme mäso na nepriamu zónu, kde je teplota medzi 130 – 150 ° C a mäso dorábame zhruba 20 minút.
  5. Pripravíme si smotanový kel. Kel rozrežeme na polovicu, vyrežeme hlúb a nakrájame ho.
  6. Do wok panvice dáme prepustené maslo a nakrájanú pancettu, ktorú opečieme. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, štipku soli a korenia a spoločne ďalej opekáme. Keď máme pancettu opečenú a cibuľu do sklovita, prilejeme jablčný ocot, pokropíme limetkou, vsypeme trstinový cukor a urobíme si karamel. Pridáme rozomletý cesnak s olejom, rascou a premiešame. Do takto pripravenej zmesi dáme kel a podusíme ho tak, aby bol vhodný na jedenie, tzv. „al dente“. Keď je kel tak akurát, pridáme kyslú smotanu a podľa chuti dosolíme, dokoreníme a po prípade ešte prikyslíme (limetkou, aby nám kel neskysol).
  7. Mäso vyberieme z grilu a položíme na doštičku, kde ho necháme chvíľku odpočinúť.
  8. Na tanier naložíme kel a pridáme mäso. Pokiaľ si veľký jedák ako ja, tak si to môžeš nahádzať na jeden tanier a vdýchnuť to, ale to asi neklapne. Takže keď mäso rozkrájaš, rozdelíš to na viac tanierov a dozdobíš napríklad nejakými kľúčmi, tak máš jedlo pre 3 – 4 stravníkov.

Prajeme dobrú chuť!

Celý návod na grilovaný bravčový steak Tom & Jerry so smotanovým kelom si môžete pozrieť na Youtube.

[products https://www.vsetkopregril.sk/toasyfh08ctvd32/]