AKO KÚRIŤ V DOMÁCEJ UDIARNI

Aké palivo udiareň zvládne? Je lepšie drevo alebo alternatíva – drevené uhlie, brikety alebo pelety? Koľko mám toho dávať? A bude aj moje mäso z udiarne dokonale prevoňané? Kúrenie v udiarni nemusí byť alchýmia, ukážeme vám, ako to správne rozkúriť aj u vás doma.

Čím teda kúriť v udiarni?

Záleží na type vašej udiarne. Nie každá je koncipovaná na kusové drevo, napríklad moderné elektrické sa rozkurujú briketami, peletami a podobnými materiálmi. Najuniverzálnejšie bývajú drevené udiarne s kovovým ohniskom, v nich sa dá väčšinou použiť kusové drevo, piliny aj štiepka.

Kúrenie kusovým drevom

Najprv sa pozrime na klasické drevo. Aby ste si vyúdili naozaj chutné dobroty, je potrebné dodržať určité princípy. Začnite s mäkkým drevom, ktorým svoju udiareň rozhoríte. Pridávajte ho, kým sa nerozohreje jej konštrukcia. Dvierka udiarne nechajte na začiatku podpaľovania pootvorené, zatvorte ich až vo chvíli, keď sa oheň naplno rozhorí. Na mäkkom dreve sa neúdi, údeniny by boli horkasté, preto od neho následne odstúpte a pokračujte s tvrdým drevom. Ako sa bude páliť, postupne sa objavia jeho obhorené zvyšky, pridávajte ďalšie kusy. Prikladajte pomaly, neponáhľajte sa, správne údenie zaberie svoj čas už od odpalu. Akonáhle je udiareň dostatočne predhriata, môžete vložiť vybrané pochutiny na údenie. Doba predhriatia udiarne sa pritom odvíja od jej štruktúry, veľkosti i požadovanej teploty na údenie.

Akými druhmi dreva kúriť

Nikdy nezabudnite, že drevo musí byť suché a bez nečistôt, kôry, plesní, hniloby, farbív a pod. Skrátka dokonale čisté a zdravé. Jeho druh potom ovplyvňuje chuť a vôňu pochutín. Medzi najobľúbenejších adeptov patrí buk, breza, jelša alebo drevo z ovocných stromov ako jabloň a hruška. V žiadnom prípade nekúrte ihličnanmi.

Kúrenie štiepkou, pilinami alebo briketami

Teraz si preberme ďalšie alternatívy kúrenia, pretože nie všetky udiarne, najmä tie elektrické, klasické drevo akceptujú. U nich si hlavné slovo berú štiepka, piliny alebo brikety. Kúrenie s nimi má tú výhodu, že sa jednoduchšie reguluje teplota a dané ohrievače existujú v pestrej škále variantov, vrátane rôznych bylinkových a iných príchutí. Chcete pekanový orech, príchuť whisky alebo snáď čili?

A aký je vlastne rozdiel medzi štiepkou, briketami alebo peletami?

Aj elektrické udiarne musíte niečím "kŕmiť", dajte si teda pozor, či si vyberiete udiareň na brikety, pelety alebo štiepku – také kurivo potom budete musieť používať. A aký je medzi nimi vlastne rozdiel?

Brikety

Malé zlisované kúsky v tvare puku, zložením z čistého dreva, pri výrobe sa nepoužíva žiadne lepidlo, drží pohromade lisovaním, nastavíte teplotu a intenzitu prikladania a udiareň bude sama spaľovať potrebný počet brikiet.

Štiepka

Má sypkú konzistenciu a v udiarňach funguje na princípe plynulého dávkovania pomocou otočného "slimáka", udiareň by mala byť doplnená miskou s vodou – tam dopadne zvyškový odpad.

Pelety

Udiarne na pelety nemávajú samostatnú vykurovaciu špirálu ako predošlé dve, pelety sa sypú do zásobníka a spaľujú sa v špeciálnej komore, dávky zaisťuje opäť otočný "slimák".

Elektrické udiarne s týmito ohrievačmi sú ideálne pre začiatočníkov a tých z vás, ktorí si chcú údenie trochu uľahčiť. V dnešnej modernej dobe totiž fungujú automaticky, majú pohodlné digitálne ovládanie, hocikedy aj so zakomponovaným podávačom paliva. A ako sa správne do udiarne prikladá? Aleluja! S elektrickou udiarňou to nie je potrebné riešiť. Takmer všetky elektrické udiarne si v pravidelných intervaloch prikladajú samé. Vždy sa riaďte odporúčaním priamo z výroby, napríklad pri kúrení štiepkou alebo pilinami je potrebné sa držať hrúbky uvedenej výrobcom.

Naše ďalšie tipy na palivá

Coconut brikety 10kg Grill

Fandíte udržateľnosti? V tom prípade vám nemôžu uniknúť kokosové brikety vyrobené zo zvyškového produktu – zo škrupiny kokosového orecha. Žiadny strom kvôli nim nebol vyrúbaný. Vynikajú oveľa dlhšou dobou horenia ako pri kúrení dreveným uhlím.

Drevené pelety Jablko 9 kg Pit Boss

Dodajú jemnú ovocnú chuť vášmu obľúbenému mäsu. Pelety sú 100% prírodné, neobsahujú žiadne umelé príchute, postreky, lepidlá ani iné chemikálie. Ideálne najmä na údenie hydiny, bravčového mäsa, morských plodov a jahňacieho mäsa.

Čerešňa drevené piliny BBQ 450g Grill Fanatics

Chcete dosiahnuť jemne dymovú a sladkú ovocnú chuť? Drevené čerešňové piliny sú vhodné najmä na údenie kačíc, syrov, jahniat, hovädzieho a bravčového mäsa.

Štiepka Jelša 10l Borniak

Štiepka najvyššej kvality. Štiepky sú bez nečistôt, majú správnu granuláciu, vhodnú vlhkosť a vysokú dymotvornosť. Hodí sa na údenie všetkých druhov mäsa a rýb. Mäsu dodá krásnu farbu – od zlatistej až po hnedú. Aróma preniká hlboko do pokrmu.

Kúzlo podpaľovačov

Ešte pre vás máme jednu vychytávku na podpálenie ohňa. Špeciálne podpaľovacie kocky, s ktorými zapálite drevené uhlie bez toho, aby ste museli použiť tekuté podpaľovače alebo iné chemické prísady. Vyrába sa z lisovaných drevených vlákien, pri ich horení preto nevzniká žiadny (čierny) dym ani petrolejový zápach a chuť.

Nájdete aj u nás aj ďalšie špeciality ako drevené motúzy alebo podpaľovacie bylinky.

Mrknite tiež na udiarne, ktoré s palivom môžete kombinovať