Leto v plnom prúde, čapované pivo strieda osviežujúci drink a beží jedna záhradná párty za druhou. A žiadna poriadna BBQ sa nezaobíde bez šťavnatých dobre prepečených steakov, poctivých klobások alebo pikantných buffalo wings. Bohužiaľ, grilovanie úplne nepatrí k TOP FIT príprave jedla. Ako to robiť zdravšie, čomu sa vyvarovať a neohroziť svoju postavu do plaviek? Ukážeme vám päť zaručených trikov!
✅ Mäso vyberajte s rozumom
To najlepšie, čo môžete na grilovanie vybrať, je chudé kuracie alebo hovädzie mäso, ktoré pred podaním na gril zbavíte blaniek a bielych tukom prerastených miest. FIT variantom na gril sú potom aj morské plody a ryby všetkého druhu. Skúste lososa s bylinkami alebo napríklad špízy z kreviet so sweet chilli omáčkou. Pokiaľ sa nedokážete vzdať tučnejšieho mäsa, postrážte si dobre jeho prípravu. Odkvapkávajúci tuk z mäsa na žeravé uhlíky je ideálny na vznik škodlivých látok. Pokiaľ sa teda budete púšťať do grilovania bôčika alebo krkovice, stavte na hliníkové tácky.
TIP: Ideálny variant pre vegetariánov môže byť potom napríklad tofu v špeciálnej naloženej verzii na gril alebo obľúbený halloumi syr. Ten je však sám o sebe celkom tučný a obsahuje aj pomerne dosť soli, nepoužívajte ho teda na dennej báze.
✅ Akú zvoliť prílohu na grilovanie?
Aby bolo jedlo vyvážené, malo by za všetkých okolností obsahovať všetky tri makroživiny - bielkoviny, tuky a sacharidy. O bielkoviny a tuk sa postará mäso alebo jeho vegetariánsky variant, jednoduchú formu sacharidov zaistí zelenina a komplexné sacharidy pridajte vo forme celozrnného pečiva alebo napríklad vo forme v alobale pečených zemiakov.
Leto je obdobie sezónnej zeleniny. Nebojte sa teda na stôl pripraviť veľkú misu zeleninového šalátu napríklad s medovo-horčicovou zálievkou. Ak máte radi experimenty, skúste do šalátu pridať aj kúsok ovocia – jahody alebo nektárinky si skvele rozumejú s jemným kozím syrom alebo s čerstvými syrmi, ktoré môžete pridať ako ďalšieho zástupcu bielkovín. Pre ozvláštnenie vymeňte čerstvú zeleninu za grilovanú zeleninu a hoďte na gril napríklad hrubšie plátky baklažánu, cukety alebo napríklad červenú a žltú papriku.
TIP: Keď zeleninu potriete zvyšnou marinádou z mäsa, chytí dokonalú korenistú chuť.
✅ Ako pripraviť marinádu alebo dip?
O tom, aké korenie vybrať na grilovanie sme už písali. Ale čo samotná marináda? V našej ponuke si môžete vybrať skvelé už pripravené marinády, alebo si doma môžete namiešať vlastné. Použite napríklad jogurt, citrón, čerstvé alebo sušené bylinky, čili korenie alebo med či sójovú omáčku. Tu sa fantázii medze nekladú.
Na čo je marináda okrem skvelého dochutenia ideálna? Vďaka tomu, že obsahuje antioxidačné prísady ako napríklad bylinky alebo citrusy, dokáže znížiť množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov, ktoré pri grilovaní vznikajú a môžu pôsobiť karcinogénne.
Ku grilovanému mäsu tiež neodmysliteľne patria dipy. Ale pozor na ne, dokážu totiž veľmi rýchlo a veľmi ľahko vystreliť kalorickú hodnotu pokrmu. Pozrite na náš rokmi preverený recept na farmársky alebo cesnakový dresing.
TIP: Ako vhodnejšiu variantu pre diétu alebo chudnutie používajte ako základ odtučnený grécky jogurt a pohrajte sa potom už len s dochutením. Použite cesnak, karí, sweet chilli omáčku alebo napríklad len bylinky.
✅ Pozor na pivo aj alkoholické nápoje
Jasne, kto si dokáže posedenie na vonkajšej záhradke alebo letnú grilovačku predstaviť bez drinku v ruke. Lenže problém alkoholu okrem iného tkvie v tom, že obsahuje príliš veľa „prázdnych kalórií“, tzn. je to potravina bohatá na kalórie, nie však na živiny a nášmu telu nič neprináša. Kvôli jednému pivu alebo vínnemu striku sa svet nezrúti. Ale napríklad štyri pivá sa už dajú porovnať s kalorickou hodnotou Big Macu s hranolkami alebo celou pizzou.
TIP: Dajte si jedno pivo na trávenie a pohár vína pre radosť, zvyšok skúste ale vymeniť napríklad za domáci ľadový čaj bez cukru alebo čerstvú ovocnú malinovku.
✅ Nepodceňte výber grilu
Jasné, grilovanie na drevenom uhlí je plné romantiky, dobre to vonia, mäso chytí typickú chuť, je to najpoctivejšie. Určite je všetko spomínané pravda, avšak je tu jedno veľké ALE, ktoré sme už spomínali v prvom bode. Odkvapkávajúci tuk + žiar = vznik škodlivých karcinogénnych látok. To je rovnica, ktorá platí. Skúste teda tento rok vybrať skutočne kvalitný plynový alebo peletový gril, ktorý dokáže toto riziko významne znížiť. Pozrite na výber tých najlepších grilov nižšie.
Posledných pár rád na záver:
- Dajte si pozor na krížovú kontamináciu. Nikdy nepoužívajte rovnakú doštičku na krájanie mäsa a potom na krájanie zeleniny.
- Mäso vždy uchovávajte v uzatvárateľnej krabičke a v chlade.
- Kuracie aj morčacie mäso naozaj dobre prepečte.