5 NAJČASTEJŠIE KLADENÝCH OTÁZOK K ELEKTRICKÝM UDIARNIAM – POZNÁME ODPOVEDE

Otázky ohľadom elektrických udiarní samozrejme vítame a radi vám na všetky odpovieme a osobne poradíme. Avšak sezóna je v plnom prúde a aktuálne sa nám stáva, že sa niekoľko otázok stále opakuje. Chceme vám vyjsť v ústrety, tak sme ich spísali a pripojili aj odpovede. Vitajte vo svete domácich elektrických udiarní a poďme na to!

Čo si môžeme v udiarni pripraviť?

Údenie je v Česku na vzostupe a patrí k tradičnej úprave, teda konzervácii, mäsa. Má u nás podobnú tradíciu ako napríklad hubárčenie alebo pivná kultúra. Dá sa povedať, že domáce údenie patrí ku koloritu českého vidieka. Dnes vďaka dostupnosti elektrických udiarní sa údenie presúva aj do väčších miest a stáva sa z neho trend, ktorý možno porovnávať napríklad s obľúbenosťou grilovania.

V domácich udiarňach si môžeme pripraviť takmer všetko – od mäsových výrobkov ako sú klobásy a salámy, cez domáce údené mäso (v tuzemsku spravidla ryby a bravčové – údiť sa však dá aj hovädzie alebo samozrejme kuracie mäso). Jednotlivé recepty a postupy nájdete v sekcii Recepty.

Aké sú rozmery domácej udiarne?

Pokiaľ si staviate udiareň na mieru, potom žiadne limity de facto nemáte. Môžete si jednoducho vybudovať udiareň podľa svojich predstáv. Avšak je to oveľa náročnejšie, ako finančne, tak fyzicky, ako keď si zaobstaráte elektrickú udiareň. V tomto sektore je veľkostí samozrejme viac, ale najviac sú preferované dve.

Zjednodušene povedané klasické elektrické udiarne Bradley, Borniak a Smooking majú rozmery na cca 15 kíl mäsa či mäsových výrobkov. Väčšie udiarne rovnakých značiek potom ponúkajú rozmer, ktorý pojme až 30 kíl mäsa. Také udiarne využívajú aj profesionáli v oblasti výroby údenín.

Čo musí mať domáca udiareň?

Elektrické udiarne musíte vybaviť prevažne kvalitnou drevenou štiepkou, najlepšie potom priamo od výrobcu jednotlivých modelov udiarní. V prípade Bradley potom výrazne odporúčame kupovať iba originálne údiace puky.

Udiareň si môžete doplniť radom príslušenstva. Určite odporúčame teplotnú sondu (teplomer), ktorým zmeriate teplotu v jadre výrobku. Udiarne sú síce vybavené teplomermi, ale tie vám ukazujú len teplotu vo vnútri údiacej skrine. Tá navyše môže kolísať podľa toho, kde sa v udiarni sonda nachádza. Preto je vždy dobré mať viac teplomerov, aby ste docielili ten najlepší výsledok a mali teplotu vo vnútri udiarne i výrobku pod kontrolou. Vyberte si z našej pestrej ponuky teplotných sond a teplomerov.

Zaobstarať si môžete aj ďalšie háčiky na ryby, údiace tyče a profesionálne čistiace prostriedky pre udiarne.

Čo je generátor dymu? Dobrý sluha aj pre domáce udiarne vlastnej výroby!

Máte na záhrade po dedovi murovanú, železnú alebo drevenú udiareň a trápite sa veľkou spotrebou dreva? Moderné trendy našťastie prichádzajú v podobe dymboxov (čiže generátorom dymu) aj k majiteľom klasických udiarní.

Výhodou je jednoznačne ekonomickejšie údenie – údite drevenou štiepkou, takže nespálite toľko dreva. Máte kontrolu nad distribúciou dymu –  nemusíte údeniny, mäso a tak podobne zadymovať po celú dobu procesu údenia. Navyše môžete samozrejme údiť aj studeným dymom, čo využijete pri mnohých receptoch. Vyberte si z ponuky našich dymboxov.

TIP: Dymbox dobre poslúži aj pri modeloch elektrických udiarní, ktoré nemajú vlastný dymbox.

Ako vylepšiť chuť údeného mäsa?

Nebojíte sa experimentovať? Chcete posunúť chuť vašich výrobkov úplne iným smerom?

Ovplyvniť chuť môžete výberom nasledujúcich vecí:

  • údiacej štiepky,
  • koreniacich zmesí a nálevov,
  • byliniek na údenie.

V tejto oblasti platí, že menej je niekedy viac. Preto to nikdy nepreháňajte. Na druhú stranu – jemné detaily môžu posunúť vaše údené do ozajstného kulinárskeho neba. Ideálne je premýšľať už pri výbere údiacej štiepky o tom, ako budete chcieť mať výrobok nakorenený a akú chuť vlastne hľadáte. S tým sa spája samozrejme aj výber koreniacej zmesi a byliniek na údenie.

Experimentujte, skúšajte a hľadajte svoju ideálnu chuť. Univerzálne pravidlo – presné návody neexistujú a každý milovník údenia má svoje vlastné postupy. Len cvik a prax vám prinesú vytúžené výsledky.