5 + 1 TIP NA JARNÉ GRILOVANIE

Začala sa jar a s ňou aj nová sezóna grilovania, čo je vždy skvelý spôsob, ako stráviť čas s rodinou a priateľmi, užiť si počasie a pochutnať si na skvelých jedlách. Pokiaľ ste práve vytiahli gril z garáže a plánujete jarné grilovanie, je dôležité najskôr gril  starostlivo nachystať, vyčistiť a potom vybrať ideálne typy jedál pre chladnejšie večery.

Príprava grilu na novú sezónu

Pri príprave grilu na novú sezónu grilovania je dôležité vykonať niekoľko krokov, aby bol gril pripravený na bezproblémové použitie. Najprv treba gril dôkladne vyčistiť od zvyškov popola, tuku a ďalších nečistôt. Na to je možné použiť špeciálne čistiace prostriedky, za nás odporúčame napr. Výkonný čistič Fusl.

Potom je dobré skontrolovať stav grilovacích roštov, prípadne ich vymeniť. Pokiaľ si zakúpite kvalitný gril z našej ponuky, nebudete musieť túto záležitosť niekoľko rokov vôbec riešiť. Ďalej si skontrolujte, či sú nástroje na grilovanie, ako napríklad: kliešte, vidličky a kefy, v dobrom stave a pripravené na použitie. Ak nie, všetko príslušenstvo zoženiete tu. Je tiež dôležité overiť, či máte dostatok kuriva na grilovanie. Všetky tieto kroky zaistia, že bude váš gril pripravený na bezproblémové a bezpečné grilovanie.

[products https://www.vsetkopregril.sk/efdexddomcmmiau/]

Pri grilovaní (nielen na jar) je dôležité pamätať na bezpečnosť. Pokiaľ grilujete na uhlí, majte na pamäti, že uhlie môže spôsobiť požiar. Preto je dôležité umiestniť gril na bezpečné miesto, ďaleko od horľavých materiálov, ako sú tráva, lístie alebo stromy. Ďalej sa uistite, že máte k dispozícii dostatok vody alebo hasičské prístroje v prípade, že by došlo k požiaru. Ďalej je tiež dôležité mať gril umiestnený na pevnom a rovnom povrchu, aby ste predišli prípadnému prevráteniu a úrazu.

Počas grilovania je tiež dôležité dbať na správnu teplotu vo vnútri grilu a na to, aby bolo mäso dokonale prepečené, aby nedochádzalo k prenosu chorôb z potravín. Pokiaľ sa chystáte grilovať vonku, je tiež dobré sledovať predpoveď počasia, aby vás prípadný dážď neprekvapil a grilovanie vám nepokazil.

Čo grilovať na jar

Grilovanie na jar je obľúbenou vonkajšou aktivitou mnohých ľudí (vrátane nás) a okrem klasických pokrmov ako sú mäso, klobásy, ryby a zelenina, existuje celý rad ďalších chutných a zaujímavých tipov na jarné grilovanie. Spoločný menovateľ? Rýchlosť. Jasné, briskety a rebrá je možné robiť v peletovom grile po celý rok, to je známy fakt. Lenže konečne prišiel čas dlhých slnečných večerov, teda je ideálny čas aj pre ostatné typy grilov. Na druhú stranu teplotné rekordy ešte nejaký piatok padať nebudú, teda sedenie pri grile do neskorých večerných hodín nemusí byť vzhľadom k chladným nociam ešte natoľko príjemné…

Tak čím začať?

  1. Burgery – na verziu s trhaným mäsom by sme ešte počkali, ale teraz je ideálny čas na poriadny cheesseburger alebo skrátka na akýkoľvek typ burgera, ktorý máte radi. Možností je veľa.
  2. Kuracie prsia – kuracie mäso je všeobecne ľahké, zdravé a tiež rýchlo hotové, čo je skvelé pre jarné obdobie. Navyše je možné kuracie prsia (ale aj ostatné kuracie mäso) ľahko grilovať na všetkých typoch grilov. Kuracie prsia je možné tiež ľahko ochutiť rôznymi koreninami a marinádami, aby získalo ešte viac chutí. Len opatrne, nech nie je príliš vysušené. Často je to o teplote, správne hodnoty poradíme tu.
  3. Morčacie špízy – morčacie mäso má podobné vlastnosti ako mäso kuracie, ale môže byť chutnejšie a šťavnatejšie. Veľa fanúšikov grilovania s ním pracuje dokonca radšej. Ale aj pre morčacie mäso platí, že je pomerne rýchlo hotové. Dáme vám jeden konkrétny tip – skúste naše morčacie špízy.
  4. Ryby – ďalšia skvelá voľba pre jarné grilovanie. Ryby sú zdravé a ponúkajú mnoho výživných látok, ako sú omega-3 mastné kyseliny. Grilované sú navyše veľmi chutné. Môžete skúsiť filet grilovaného lososa alebo pstruha. Pokiaľ sa bojíte, že ryby sa na grile ľahko prichytia, skúste ich grilovať na špeciálnom rošte.
  5. Zelenina – alebo a čo k tomu. Grilovaná zelenina ponúka skvelú chuť a je jednoduchá na prípravu. Navyše sa dá ľahko zohnať v dobrej kvalite. Môžete skúsiť grilované papriky, cibuľu, cuketu, baklažán alebo dokonca aj kukuricu s maslom a soľou. Zelenina sa dá ľahko ochutiť olivovým (alebo ochuteným) olejom, soľou, čiernym korením, paprikou alebo tiež aj marinádou z byliniek. Ako príloha na jarné grilovanie sa hodia skvele aj čerstvé jarné šaláty s čerstvými bylinkami.
  6. Ovocie – áno, aj ovocie je možné grilovať! Grilované ovocie ponúka sladkú a ovocnú chuť s jemnou grilovanou arómou. Navyše to tiež nebude trvať veľmi dlho. Môžete skúsiť grilovaný ananás s medom a škoricou, banány, broskyne alebo hrušky. Grilované ovocie je možné podávať ako dezert s tvarohom alebo smotanou. Určite to skúste, nebudete ľutovať!