3-2-1 NAJLEPŠIE BBQ REBRÁ NA PELETOVOM GRILE

Metóda 3-2-1

Pre niekoho možno mätúci názov. Metóda 3-2-1 je veľmi známa medzi americkými pit mastermi.

Je to metóda, kedy sa grilované rebrá pripravujú 6 hodín na 3 fázy.

Výsledným produktom sú potom krásne zaúdené, šťavnaté rebrá, plné chutí od perfektných marinád a korenín, ktoré sa takmer krásne rozpadajú. Ale zase nie príliš, aby mäso od kostí samo neopadávalo. Rozhodne odporúčame vyskúšať a pravdepodobne zistíte, že ste lepšie rebrá ešte nejedli.

Čo budeme potrebovať na rebrá:

Suroviny na Coleslaw:

  • 1 hlávka kapusty
  • 2x stopkový zeler - 2 stonky
  • 3 mrkvy
  • ½ lyžičky soli
  • 200 ml majonézy
  • 1 kyslá smotana

Dresing:

  • 4 lyžice cukru
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 4 lyžice jablčného octu
  • ½ lyžičky soli

Nakorenenie rebier deň dopredu

Na pekáčik s mriežkou si pripravíme pekne orezané rebrá. Potrieme ich zľahka  horčicou, aby na nich držalo korenie a začneme tzv. rubom - sypkým korením. My sme tentokrát použili obľúbenú kombináciu apple chipotle, ktorá je k bravčovému ideálna. Jedná sa o rub BBQ korenie Sweet Rub o Mine Apple Chipotle 264g Lambert´s. Rebrá sme z oboch strán poriadne posypali a zvyšné korenie pod mriežkou sme si zosypali a pokryli s ním všetky strany. Teraz dáme mäso na noc do chladničky. Mriežka v pekáčiku je dôležitý prvok, pretože k mäsu má v chladničke prístup vzduch zo všetkých strán a mäso neleží v šťave a bude pekne krehké a dobre nakorenené.

Rozkúrime gril. Použili sme peletový od značky Louisiana a je to jedným slovom bomba. Vďaka dymu z peliet majú krásny tzv. dymový prsteň a sú aj pekne zaúdené. Použili sme jablčné pelety a gril Louisana Premier 800.

1. fáza - 3 hodiny grilovania na sucho

Gril si rozpálime na 90 ° C a začíname prvú fázu, ktorá trvá 3 hodiny. Mäso vložíme na hornú mriežku do rozpáleného grilu a necháme ho tam 3 hodiny robiť.

Rebrá položíme na gril kosťami dole. Mäso raz za hodinu skontrolujeme a môžeme ho postriekať rozprašovačom s jablčným ciderom, aby nebolo vyschnuté, aby do seba nabralo čo najviac dymu a aby bolo pekne zaúdené.



2. fáza - 2 hodiny grilovania v šťavách

Mäso zložíme z grilu a pripravíme si alobal. Teplotu grilu si nastavíme na 125 °C.

Na alobal si dáme zopár plátkov masla a trstinový cukor. Rebrá položíme kosťami na tento podnos a zopakujeme to isté zhora - opäť posypeme mäso hnedým cukrom a dáme naň pár kúskov masla - pre jemnosť a finálnu chuť. Teraz z alobalu okolo mäsa vytvoríme také mantinely okolo mäsa na šťavu. Do vytvorenej "loďky" na mäso nalejeme vínny ocot a cider. Poctivo pár lyžíc tak, aby bolo dostatok šťavy. Alobalovú loďku sa pokúsime uzavrieť a pomocou ďalšieho alobalu ju zabalíme tak, aby bola vzduchotesná a všetko sa mohlo vo vnútri pekne dusiť. Rebrá neotáčame a dáme si pozor na to, aby kosti nepretrhli alobal, pretože by potom všetko vytieklo do grilu. Pokojne môžeme použiť viac vrstiev…

3. fáza - 1 hodina glazovacia omáčka a finálne grilovanie

Mäso opatrne zložíme z grilu. Dáme si pozor, aby sa alobal nepretrhol a aby sme sa nepoliali a neoparili horúcou šťavou z rebier. Šťavu si zlejeme do nejakej misky a rebrá vložíme znova na gril. Vezmeme omáčku a marinovací štetec. Mäso zvrchu pekne potrieme pravidelnou vrstvou omáčky. Nie je potrebné jej dávať zbytočne veľa, stačí, aby malo mäso takú peknú glazúru.

Grilujeme takto nejakých 40 min a potom celý proces s omáčkou ešte zopakujeme na posledných 20 minút. A rebrá z ríše snov sú ready! Budeme k nim servírovať domáci šalát Coleslaw a zemiakovú kašu.

Príprava šalátu Coleslaw

Vycibrený coleslaw, ktorý je ľahký vďaka kyslej smotane a zelenine. A zároveň trošku kyslastý, vďaka jablčnému vínnemu octu, ktorý sa perfektne hodí k celému receptu.

Nastrúhame si kapustu. Stopkový zeler si nakrájame na drobné kúsky. Do väčšej misky dáme zmes kapusty a zeleru a pridáme pol lyžičky soli. Všetko poriadne premiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke odpočívať aspoň 24 hodín (nemusíme, ale je to o dosť lepšie, keď kapusta pustí vodu).

Kapustu občas premiešame, treba 3 – 4x za celú dobu. Potom zlejeme vodu, ktorú kapusta pustila. Nakrájame si mrkvu a pridáme ju do misky s kapustou a zelerom. Pridáme majonézu, kyslú smotanu a zálievku a všetko poriadne premiešame.

Na zálievku budeme potrebovať:

  • 4 lyžice hnedého cukru
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 4 lyžice jablčného octu
  • ½ lyžičky soli

Všetko rozmiešame, aby v dresingu neboli kryštály cukru a soli.